Składniki:
0,5 kg mąki
200 ml ciepłego mleka
1/3 kostki masła
125 g cukru
25 g drożdży
1 jajko
1 żółtko (białkiem smarujemy jagodzianki)
szczypta soli
1/4 kg jagód
cukier do smaku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy szczyptę cukru i 1/3 mąki. Rozczyn odstawiamy na ok. 20 minut. Jagody mieszamy z cukrem i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Do rozczynu dodajemy rozpuszczone masło, resztę cukru, całe jajko i 1 żółtko, szczyptę soli i pozostałą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy, z każdego kawałka formujemy placuszek. Na środku układamy po łyżce jagodowego nadzienia, bardzo starannie kleimy brzegi. Jagodzianki smarujemy pozostałym białkiem, rozmieszanym z odrobiną mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Bułeczki posypujemy kruszonką przygotowaną z 2 łyżek miękkiego masła pokruszonych z 2 łyżkami cukru i mąki. Nasze jagodowe bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Smacznego!
Pięknie wyglądają :-))) Chętnie wypróbuję przepis jak już zakupię jagody :-)))
OdpowiedzUsuńZachęcam Ewinko Nowa:). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń