Polecam to pyszne, niezwykle proste ciasto z wiśniami, którego przyjemny zapach rozniesie nam się po domu. Przepis pochodzi z tego bloga kulinarnego.
Składniki:
ciasto:
90g zimnego, posiekanego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
750g wydrylowanych, rozdrobnionych wiśni
kruszonka:
90g zimnego, posiekanego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy ciastem tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do
piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy, rozcieramy między palcami, aby powstały grudki. Na podpieczonym spodzie układamy rozdrobnione, wydrylowane wiśnie, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika jeszcze na około 40-45 min. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego!
Pięknie wygląda ! Ja na wiśnie wykładam ubite z cukrem białka i dopiero kruszonkę, w tej wersji też jest pyszne :-))) A teraz piecze się z jeżynami :-)
OdpowiedzUsuńZ białkami musi być jeszcze lepsze:), następnym razem wypróbuję. W takim razie smacznego ciacha z jeżynami!
UsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPolecam Raindrop, ciasto jest bardzo kruche w sam raz na lato:)
Usuń