środa, 1 sierpnia 2012

Pasztet z cukinii

Przedstawiam dzisiaj przepis na pasztet z cukinii. Jest to świetny pomysł na warzywny ciepły obiad lub kolację. Życzę Smacznego!


Składniki :

2 duże cukinie
mała cebula
ząbek czosnku
szklanka mąki
1/2 szklanki oliwy
4 roztrzepane jaja
3 łyżki natki pietruszki / koperku
2 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
ew. żółty ser*



Sposób wykonania :

Cukinię myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja ścieram ze skórką, ale można obrać) i dokładnie odciskamy. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Do cukinii dodajemy przysmażoną cebulkę, przesianą mąkę, jajka i resztę składników. Można tez dodać trochę żółtego sera, aby pasztet był bardziej zwarty*. Dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 1h do 1,5h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na porcje.

2 komentarze:

  1. Od dawna mam go w planach :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w tym sezonie robiłam go już 3 razy:). Musisz spróbować Dzikowcu gorąco polecam:)

    OdpowiedzUsuń