Składniki:
175 g miękkiego masła
175 g brązowego cukru
3 rozkłócone jaja
150 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g kakao w proszku (ja dałam więcej, stąd ciemna barwa biszkoptu)
2 łyżki mleka
2 małe gruszki obrane, wydrążone z gniazd nasiennych i pokrojone w plasterki
orzeszki w czekoladzie
Sposób wykonania:
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, ciągle ucierając dodajemy jaja . Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, na wierzchu układamy gruszki lekko obtoczone w mące (aby nie opadły na dno ciasta). Pieczemy w piekarniku ok. 1 godziny w 180 stopniach. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, studzimy je, następnie porcjujemy i każdą porcję ozdabiamy obficie rozpuszczoną nad gazem czekoladą z orzeszków i orzeszkami:).
Prezentuje się bardzo apetycznie. :) Jestem przekonana, że i w smaku dorównuje wyglądowi.
OdpowiedzUsuńMi bardzo smakował ten biszkopt Whiness, pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny na blogu:)
Usuń