wtorek, 31 lipca 2012

Sos pomidorowy do makaronu

Robienie przetworów sprawia mi ogromną frajdę. Lubię w środku zimy przypomnieć sobie zapachy lata. Sos pomidorowy na zimę robię już od paru lat, w tym roku eksperymentuję z przepisem znalezionym w nr 06/2012 Super hobby-Przetwory i nalewki. Pomidory sprzedawane w okresie zimowym są oględnie mówiąc niejadalne:), dlatego warto mieć w swojej spiżarce sos, który przypomni nam jak smakuje pomidor. Życzę Smacznego!



Składniki :

2 kg pomidorów
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 łyżki sproszkowanego ziela angielskiego
1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
1 i 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka cukru
sól, pieprz do smaku



Sposób wykonania :

Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju dodając łyżkę cukru. Dodajemy pomidory i chwilę gotujemy. Następnie miksujemy. Dodajemy resztę warzyw i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy (zioła wrzucamy na chwilę przed zakończeniem gotowania). Gorący sos nakładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i pasteryzujemy 15 minut od momentu zawrzenia wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz