czwartek, 9 sierpnia 2012

Dżem-śliwka w czekoladzie

Przedstawiam dzisiaj przepis na pyszny, słodki dżem-śliwka w czekoladzie. Dżem smakuje jak znane i lubiane prze wiele osób, cukierki śliwki w czekoladzie.
Zachęcam wszystkich do spróbowania:).
Przepis pochodzi z numeru specjalnego gazetki "Super hobby" pt. Przetwory i nalewki.



Składniki :

2 i 1/2 kg wydrylowanych śliwek węgierek
700 g cukru
70 g kakao
tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady


Sposób wykonania :

Śliwki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do uzyskania dość gęstej konsystencji (u mnie ok.1,5 h). Mieszamy kilkakrotnie śliwki, żeby uniknąć przypalenia. Pod koniec smażenia wrzucamy kakao i połamaną czekoladę. Mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego!

2 komentarze:

  1. A te śliwki to tak ze skórkami mielimy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak śliwki mielimy ze skórkami, można ewentualnie takie większe skórki poodrzucać, podczas smażenia, żeby było estetycznie:). Ja tego nie robiłam, miałam śliwki z dość miękką skórką, która się ładnie zredukowała. Zachęcam do zrobienia tego dżemu, póki mamy śliwkowy sezon:). Pozdrawiam

      Usuń