środa, 27 lutego 2019

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Przedstawiam dzisiaj przepis na smaczne, łatwe do wykonania kotlety z gotowanych ziemniaków z farszem pieczarkowym. Doskonałe na obiad, kolację, jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Ja podałam z sosem pieczarkowym. W linku klik (przepis na kopytka) znajdziecie również przepis na sos pieczarkowy.



Składniki:

 kotlety:

1 kg ziemniaków
2 jaja
5 łyżek mąki (lub więcej jeśli ziemniaki nie są zbyt kleiste)
koperek
natka pietruszki
sól
pieprz

farsz:

0,5 kg pieczarek
cebula
sól
pieprz
olej

panierka:

bułka tarta



Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy jajka, mąkę, posiekany koperek, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni, na oleju podsmażamy cebulę, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości. Zestawiamy z ognia, odlewamy płyn, który puściły pieczarki. Z masy ziemniaczanej formujemy kotlety, do środka każdego kotleta wkładamy porcję farszu pieczarkowego, zwijamy jak roladkę, potem lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy kotlety na złoto z obu stron. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz