Składniki (porcja dla 2 osób):
dwie duże garście szpinaku
pół kostki sera feta
kilka suszonych pomidorów w oleju
kilka plastrów szynki
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki orzechów włoskich
pół czerwonej papryki
pół małej czerwonej cebuli
sos:
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Szpinak myjemy, rozdrabniamy, dodajemy pokrojoną fetę, pokrojone suszone pomidory. Szynkę kroimy w paseczki, paprykę w kostkę a cebulę w piórka. Składniki sałatki układamy na talerzu, posypujemy pestkami słonecznika i rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Aby przygotować sos: 2 łyżeczki musztardy mieszamy z 2 łyżkami oliwy i łyżką miodu, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i polewamy gotową sałatkę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz