sobota, 7 kwietnia 2018

Ciasto kukułka na herbatnikach

Dzisiaj przygotowałam bardzo dobre ciasto kukułka. Ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo słodkie, delikatne i miękkie w środku, polecam! Inspiracją był przepis z tej strony internetowej https://www.panitereska.pl


Składniki:

2 opakowania herbatników (1 jasne i 1 ciemne-czekoladowe)
750 ml mleka
2 budynie czekoladowe
60 g cukru
150 g pokrojonych cukierków „kukułka”
50 g masła
tabliczka czekolady deserowej lub gotowa polewa czekoladowa


Sposób wykonania:

Dno formy do pieczenia wykładamy folią spożywczą, układamy pierwszą warstwę herbatników czekoladowych. Z podanej porcji mleka odlewamy 250 ml i w tej ilości mieszamy, aż do rozpuszczenia budynie i cukier. Resztę mleka zagotowujemy z drobno pokrojonymi kukułkami i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Do rozpuszczonych w mleku cukierków, wlewamy rozmieszane budynie z cukrem, mieszamy i zagotowujemy, a na samym końcu wrzucamy masło i ponownie mieszamy, aż do całkowitego połączania się wszystkich składników. Masę kukułkową odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Lekko przestudzoną masę dzielimy na 2 części, jedną połowę wykładamy na wcześniej przygotowane herbatniki, przykrywamy drugą połową herbatników czekoladowych, wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy jasnymi herbatnikami. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodą i rozprowadzamy na cieście. Smacznego!

4 komentarze: