Składniki:
600 g ciemnych herbatników
2 budynie śmietankowe
puszka masy kajmakowej
750 ml mleka
3 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
kolorowa posypka
Sposób wykonania:
Blaszkę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Budynie mieszamy w 250 ml mleka i z cukrem, pozostałe mleko
zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszane budynie z cukrem i mieszamy aż do zagotowania, studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo ostudzoną masę budyniową.
Kiedy masa będzie gładka i puszysta wykładamy ją na herbatniki. Na masę budyniową wykładamy drugą warstwę herbatników. Zamkniętą puszkę z masą kajmakową wkładamy do rondelka z wodą i lekko podgrzewamy, odstawiamy z ognia, puszkę otwieramy, wyjmujemy kajmak i ciepły wykładamy na herbatniki. Na masie kajmakowej układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy, ubitą śmietanę, wykładamy na herbatniki.Wierzch ciasta posypujemy np.kolorową posypką, Ciasto
chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz