Słodki upominek na Dzień Matki.
Wszystkiego najlepszego Mamo!
Składniki:
ciasto:
3 szklanki przesianej mąki
kostka posiekanej margaryny
szklanka cukru pudru
5 żółtek
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
900 g jogurtu naturalnego
5 białek
szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
200 g wiórek kokosowych
2 budynie waniliowe
2 pomarańcze
Sposób wykonania:
Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy na 30 do 40 minut do zamrażarki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na pianę. Jogurty miksujemy z budyniami, cukrami waniliowymi oraz z wiórkami kokosowymi. Do powstałej masy przekładamy ubitą pianę z białek, całość delikatnie mieszamy. Kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki, jedną część ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Na przygotowanym spodzie wykładamy naszą masę jogurtową, na wierzchu masy układamy pokrojone w drobne kawałki pomarańcze (bez białej skórki). Na masę ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 do 60 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz