Pyszne ciasto czekoladowe z serem, doskonałe do kawy czy herbaty. Wyglądem przypomina małego plamiastego cielaczka stąd ta nazwa. Przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi z tej strony internetowej: http://zcukrempudrem.blogspot.com.
Składniki:
ciasto ciemne:
2 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
szklanka mleka
2 jaja
3 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
0,5 kg mielonego twarogu półtłustego
100 g masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka budyniu śmietankowego
szczypta soli
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto ciemne miksujemy i odstawiamy. W drugiej misce mielony twaróg ubijamy z masłem na gładką masę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do sera z masłem, wrzucamy budyń i dokładnie miksujemy. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy do masy serowo-żółtkowej i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę ciemną, łyżką kładziemy kleksy masy serowej, tworząc łatki cielaczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Smacznego!
Bardzo lubię to ciacho.
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz, bardzo mi smakowało.
Usuń