Dziś zapraszam na pięknie wyglądające, proste i niezwykle smaczne ciasto Fale Dunaju. Moje fale są z jabłkami ale robi je się też z wiśniami. Przepis pochodzi z tego bloga kulinarnego: http://samaslodyczuasi.blogspot.com. Polecam i życzę Smacznego!
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
kostka margaryny
szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatek do ciasta ciemnego:
łyżka kakao
3 łyżki mleka
krem budyniowy:
2 budynie waniliowe
1/2 litra mleka
3 żółtka
oraz
jabłko i czekolada
Sposób wykonania:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopioną, ostudzoną margarynę. Partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną zostawiamy, a do drugiej dodajemy kakao i mleko, całość porządnie mieszamy. Ciasto jasne wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Na masę jasną wylewamy masę ciemną i w masę wciskamy ćwiartki obranego ze skórki jabłka. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta studzimy je, a w międzyczasie robimy krem budyniowy: połowę mleka zagotowujemy a w drugiej mieszamy proszki budyniowe i żółtka, na gotujące się mleko wlewamy budynie z żółtkami i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę budyniową rozsmarowujemy na cieście i ozdabiamy startą na tarce czekoladą. Smacznego!
Bardzo lubię, poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się:)
Usuń