sobota, 16 marca 2013

Hamburgery wegetariańskie

Po wczorajszej śnieżycy, która sparaliżowała moje miasto, zapragnęłam Wiosny. Dlatego dziś na talerzu, królują kolory. Smakowity pomysł na poprawę zimowego nastroju. Życzę Smacznego.






Składniki:

3 średnie marchewki
2 małe ziemniaki
2 dymki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajo
ok. 1 szklanki mąki pszennej
sól
pieprz
mielony imbir
curry
mielona papryka




Sposób wykonania:

Warzywa obieramy. Marchewki i ziemniaki ścieramy: połowę na tarce o małych oczkach, drugą połowę na tarce z dużymi oczkami. Dymki razem ze szczypiorem siekamy i dodajemy do startych warzyw. Wbijamy jajo, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mąkę. Mąki wrzucamy tyle, żeby powstało nam ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż na placki ziemniaczane. Wszystko mieszamy i przyprawiamy imbirem, curry, papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy hamburgery i smażymy na złoto z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz