niedziela, 17 marca 2013

Blok czekoladowy

Dzisiejszy przepis jest powrotem do przeszłości. W czasach kryzysu, słodycze powstawały z niewyszukanych składników, a na stołach królowała prostota. Spowodowane to było trudnymi czasami.
Blok czekoladowy jest słynnym PRL-owskim deserem, który jest bardzo słodki i już jeden mały kawałek wystarczy by zaspokoić chęć na coś słodkiego na dłuższą chwilę. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu i często do niego wracam z sentymentu, ale także dla doskonałego smaku. Pod przepisem, bliski memu sercu kolaż starych zdjęć z członkami mojej rodziny.

Składniki:

500 g mleka w proszku
250 g margaryny
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
6 łyżek kakao
duża paczka herbatników
rodzynki
suszone śliwki



Sposób wykonania:

Do rondelka wlewamy wodę, margarynę, cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się składników. zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Herbatniki kruszymy, bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Ostudzoną masę kakaową przelewamy do miski, wsypujemy mleko w proszku, pokruszone herbatniki i bakalie. Całość dokładnie mieszamy, masa szybko gęstnieje, więc mieszamy dość energicznie. Formę keksową wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, wylewamy masę, lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki, blok czekoladowy najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. smak mojego dzieciństwa:) uwielbiam tą słodycz

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja uwielbiam blok czekoladowy! :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję dziewczyny za wizytę na blogu i miłe komentarze:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Rain.drop, teraz pora na blok z Twojego przepisu galaretkowy:).

      Usuń
  5. witam :)
    a czy to może być mleko w proszku łaciate?
    próbowałam z tego zrobić domową czekoladę, ale nie wychodzi mi, nie mam już oryginalnego opakowania, ale czy jest opcja, że to mleko się nie będzie i do tego bloku nadawało ?
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jeśli to jest mleko w proszku tzw. pełne, (na opakowaniu powinni to napisać) to będzie się nadawało, proszę spróbować:). Pozdrawiam

      Usuń
  6. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń