Dzisiaj przedstawiam przepis na proste, smaczne ciasto z wiśniami. Słodki smak ciasta jest przełamany lekko kwaskowatymi wiśniami. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam serdecznie!
Składniki:
200 g maki pszennej
70 g cukru
1/2 szklanki gęstego jogurtu typu grecki
jajo
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drylowanych wiśni mrożonych/z syropu/ w sezonie świeżych
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jogurt, jajo, olej i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy, ja użyłam miksera. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście układamy wiśnie. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, po wystudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz