Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
sok z 1 limonki
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
150 g gęstego jogurtu naturalnego typu grecki
2 łyżki oleju
1 średnia cebula
2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
3-4 goździki
kilka ziaren kardamonu
50 g orzechów nerkowca
1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna czarnego pieprzu
4 łyżki masła lub więcej jak chcemy bardziej maślaną wersję
1 puszka pomidorów
garść posiekanej zieleniny np.kolendry, natki pietruszki
Sposób wykonania:
Do miski wyciskamy sok z z limonki, wsypujemy sól oraz chili, dodajemy pokrojone mięso, dokładnie mieszamy, nakrywamy folią i odstawiamy na pół godziny do lodówki, Po 30 minutach do mięsa dodajemy jogurt i przyprawę Garam Masala, dokładnie mieszamy i wstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Cebulę drobno kroimy, pomidory z puszki miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej, cebulę podsmażamy na złoto, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, goździki oraz kardamon i smażymy razem przez chwilę. Wrzucamy kawałki mięsa, mieszając smażymy aż mięso zmieni kolor, dodajemy resztę składników, rozdrobnione orzechy nerkowca, cynamon, liście laurowe, pieprz, masło oraz pomidory. Dusimy przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Często mieszamy i pilnujemy, aby sos się nie zważył ani nie przypalił. Podajemy z ryżem dekorujemy garścią zieleniny i kilka kleksami jogurtu naturalnego. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz