Pierogi ruskie to pyszne danie obiadowe, lubią je zarówno dzieci jak i dorośli, można je z łatwością kupić w każdej garmażerce, ale domowe są najlepsze. Polecam!
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
3-4 łyżki oleju
szklanka gorącej wody
farsz:
1 kg ziemniaków
kostka białego sera
mała cebula
Sposób wykonania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej, wlewamy partiami wodę i wyrabiamy ciasto (na początku, gdy ciasto jest gorące z powodu wody, można mieszać łyżką). Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, odstawiamy a w tym czasie robimy farsz. Gotujemy ziemniaki, studzimy, cebulę drobno kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na złoto, także studzimy. Ser i ugotowane, ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy cebulkę, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółeczka, rozpościeramy w rękach i nakładamy farsz, zlepiamy brzegi (ja mam urządzenie do lepienia pierogów, takie jak na zdjęciu, które ładnie zlepia brzegi). W szerokim garnku gotujemy wodę, na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch. Z tej porcji wychodzi ok.50 pierogów. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz