wtorek, 1 maja 2018

Sernik z serem z wiaderka

Pyszny sernik na kruchym cieście, doskonały na majówkę. W sam raz na spotkania w gronie rodzinnym czy na wypad na piknik. Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta na każdy dzień". Smacznego!



Składniki:

kruche ciasto:

3 szklanki przesianej mąki pszennej
5 żółtek
200 g zimnego pokrojonego w kostkę masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

700 g sera z wiaderka
1 szklanka cukru
100 g masła
3 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
kilka sztuk brzoskwiń w puszce



Sposób wykonania:

Składniki na ciasto zagniatamy, ciasto formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Do sera dodajemy utarte z cukrem jaja, stopione masło, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną, wszystko miksujemy na gładką, puszystą masę. Po wyjęciu ciasta z lodówki, dzielimy je na dwie części. Jedną część ścieramy na tarce wprost na natłuszczoną blaszkę, drugą część odkładamy. Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzchu której układamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. Na masę z brzoskwiniami ścieramy drugą część ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach aż do suchego patyczka. Studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz