Na Tłusty Czwartek polecają się mini pączusie z konfiturą. Ciasto powstało z modyfikacji przepisów, które już wykorzystywałam do innych pączków, znajdziecie je na moim blogu, tutaj linki do pączków: Pączki serduszka z czekoladowym nadzieniem i Pączki z konfiturą. Tradycja mówi, że trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka aby zapewnić sobie szczęście na cały rok:). Życzę Smacznego!
Składniki:
3,5 do 4 szklanek mąki+ 3 łyżki do rozczynu
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru+ 1 łyżka do rozczynu
5 dag drożdży
3 jaja
5 dag roztopionego masła
łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
mąka do podsypywania ciasta (ok.1/2 do 1 szklanki)
konfitura np. z róży
cukier puder
Sposób wykonania:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,
mieszamy z letnim mlekiem i 3 łyżkami mąki a następnie odstawiamy do
wyrośnięcia. Jaja rozbijamy i ucieramy z cukrem i solą. Mąkę przesiewamy
do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, rozkłócone jaja, masło, olej.
Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto (ciasto klei się do rąk,
więc podsypujemy co chwila mąką), wyrobione elastyczne ciasto
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po
wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość
ok. 2 cm.
wykrawamy foremką kształt i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po
wyrośnięciu pączki wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy chwilę
z każdej strony na złoto. Wyjmujemy pączki na pergamin aby obciekły z
tłuszczu, po lekkim ostudzeniu nadziewamy nadzieniem za pomocą szprycy (robimy
dziurkę w pączku i wciskamy nadzienie, u mnie nadzienie jest na wierzchu bo końcówka mojej szprycy jest szeroka). Po ostudzeniu posypujemy pączki
cukrem pudrem. Smacznego!
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńŚwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń