Pyszne, bardzo słodkie ciasto z mleczka kokosowego to nowa, ciekawa wersja na ciasto czekoladowe. Inspiracją były różne przepisy w internecie. Kolory przywołują Wiosnę. Polecam!
Składniki:
Spód ciasta:
szklanka daktyli
szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków owsianych
sok z połowy cytryny
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na spód przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, tak by
masa kleiła się (daktyle warto wcześniej namoczyć by lekko zmiękły). Zmiksowane składniki przekładamy do tortownicy i ugniatamy. Odstawiamy do lodówki aby spód stwardniał.
Masa:
2 puszki mleczka koksowego (400 ml)-mleczko należy wstawić na minimum dobę do lodówki przed użyciem
2 czekolady mleczne
garść borówek/jagód
pomarańcza
Sposób wykonania:
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka wkruszamy czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolad. Masę przekładamy na schłodzony spód ciasta, w masę wciskamy lekko owoce i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Smacznego!
jaka srednica tortownicy? 2 czekolady po 100 g czyli lacznie 200 g czekolady?
OdpowiedzUsuńTortownica 26 cm, dwie czekolady czyli dwie tabliczki takie tradycyjne po 100 gram:)
OdpowiedzUsuń