czwartek, 6 kwietnia 2017

Ciasto czekoladowe z mleczka kokosowego z borówkami i pomarańczami

Pyszne, bardzo słodkie ciasto z mleczka kokosowego to nowa, ciekawa wersja na ciasto czekoladowe. Inspiracją były różne przepisy w internecie. Kolory przywołują Wiosnę. Polecam! 




Składniki:

Spód ciasta:
szklanka daktyli
szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków owsianych
sok z połowy cytryny
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli



Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na spód przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, tak by masa kleiła się (daktyle warto wcześniej namoczyć by lekko zmiękły). Zmiksowane składniki przekładamy do tortownicy i ugniatamy. Odstawiamy do lodówki aby spód stwardniał.
Masa:
2 puszki mleczka koksowego (400 ml)-mleczko należy wstawić na minimum dobę do lodówki przed użyciem
2  czekolady mleczne
garść borówek/jagód

pomarańcza

Sposób wykonania:
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka wkruszamy czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolad. Masę przekładamy na schłodzony spód ciasta, w masę wciskamy lekko owoce i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Smacznego!

2 komentarze:

  1. jaka srednica tortownicy? 2 czekolady po 100 g czyli lacznie 200 g czekolady?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tortownica 26 cm, dwie czekolady czyli dwie tabliczki takie tradycyjne po 100 gram:)

    OdpowiedzUsuń