Składniki:
ciasto:
2 jaja
10 dag masła
2/5 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
opakowanie budyniu śmietankowego
1/2 litra mleka
2 łyżki cukru
łyżeczka masła
sezonowe owoce (u mnie nektarynka, maliny, borówki)
Sposób wykonania:
Robimy ciasto: jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy jajecznej, ciągle mieszając. Masło rozpuszczamy i jeszcze gorące wlewamy strumieniem do reszty ciasta, mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na tartę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu (rozpuszczamy proszek budyniowy w małej ilości mleka z cukrem, resztę mleka gotujemy z łyżeczką masła, do gotującego się mleka wlewamy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy). Na ostudzone ciasto wyjęte z blaszki i przekręcone do góry dnem (dno tarty ma wgłębienie, które wypełniamy ostudzoną masą budyniową), ciasto ozdabiamy owocami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz