niedziela, 31 lipca 2016

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Polecam






Składniki:

1 spora cukinia
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
15 dag mięsa mielonego
cebula
ząbek czosnku
pół pomidora
4 plasterki sera żółtego
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
przyprawy:
curry
słodka mielona papryka
pieprz
sól

Sposób wykonania:

Cukinię przekrawamy na pół, delikatnie wydrążamy środek. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na oleju, dorzucamy mięso mielone  przyprawione curry, papryką, pieprzem i solą i smażymy na złoto. Dorzucamy koperek i natkę, ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy, smażymy ok. 5 minut. Przygotowanym farszem napełniamy cukinie, na wierzchu kładziemy pokrojone pomidory i ser. Wkładamy do piekarnika, przykrywamy folią i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :-))) A ja wczoraj robiłam zapiekankę z kaszą kuskus i mielonym mięsem ,przekładając to plastrami cukini .Też pyszna ,polecam :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zrobię taką cukinię na kolację. :)
    Zapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń