Przepis na ten pyszny torcik znalazłam na http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com.
Wbrew pozorom torcik nie jest trudny do wykonania a jego smak jest bardzo ciekawy, słodkawo-kwaskowy. Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
Mus jabłkowy:
1 kg jabłek
100 ml wody
2 opakowania galaretki agrestowej
Ptasie mleczko:
puszka mleka skondensowanego
2 opakowania galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
50g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Aby zrobić biszkopt: białka ubijamy na
sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier.
Następnie dodajemy olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
Jabłka obieramy i
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą, dusimy około 10 minut. Do gorącego musu wsypujemy galaretki. Mieszamy i
odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na biszkopt.
Galaretki
rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Zimne mleko skondensowane miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na
ciasto. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia.
Na samym końcu powidła śliwkowe rozsmarowujemy na
wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi
wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!
Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
Usuń