Kolejna jaglana propozycja, którą można zjeść ze smakiem na ciepłe śniadanie w domu lub w pracy. Gorąco polecam.
Składniki:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego migdałowego)
3 daktyle
pół jabłka
morela
kilka malin
Sposób wykonania:
Suchą kaszę wsypujemy do garnka o grubym dnie, prażymy do momentu, aż zacznie się z niej wydobywać lekko orzechowy zapach, delikatnie wlewamy mleko i gotujemy kaszę (nie mieszając!) aż wchłonie mleko czyli ok.10-15 minut, odstawiamy i przykrywamy pokrywką*. Daktyle kroimy na drobne kawałki dodajemy do ciepłej kaszy, aby nadać jej słodyczy, owoce kroimy i układamy na kaszy. Smacznego!
*Kaszę prażymy aby pozbawić ją goryczy, można także po uprażeniu, zalać ją jeszcze wrzącą wodą lekko ponad poziom kaszy i wypłukać, odlać wodę i dopiero wtedy zalewać mlekiem, niektórzy polecają także zalewać kaszę wrzącymi płynami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz