Na blogach wszędzie królują puddingi z chia. Ja także kupiłam nasionka chia i postanowiłam je wypróbować. Pudding wyszedł bardzo smaczny, szałwia hiszpańska jest także zdrowa, więc łączymy przyjemne z pożytecznym.
Składniki:
6 łyżek chia
szklanka mleka
garść truskawek
banan
Sposób wykonania:
Nasionka chia wsypujemy do głębokiego naczynia, zalewamy mlekiem, odstawiamy na kilka godzin, parokrotnie mieszając podczas pierwszych 30 minut, aby nasionka się nie zbryliły. Banana i truskawki miksujemy (oddzielnie). Pudding przekładamy do wysokich szklaneczek, wierzch polewamy musami bananowym i truskawkowym, można też zrobić warstwy: (czyli np. dwie łyżki puddingu, musy, kolejne 2 łyżki i tak do wyczerpania składników). Wychodzą dwie solidne porcje. Smacznego!
Biorę taki pucharek, na pewno smaczny.
OdpowiedzUsuńTak, eksperyment z chia uważam za udany:) pozdrawiam serdecznie!
Usuń