Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
10 dag masła
jajko
pół tabliczki gorzkiej czekolady
lukier:
3 łyżki cukru pudru
łyżka gorącej wody
Sposób wykonania:
Masło roztapiamy i studzimy. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia a w drugiej misce mokre składniki: mleko, masło, jajko. Suche składniki mieszamy z mokrymi dodajemy startą na wiórki czekoladę. Ciasto wlewamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości (ja mam silikonowe foremki, z których po upieczeniu muffinki wyjmuje się bez problemów) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika muffinki studzimy a następnie robimy lukier mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem, polewamy muffinki i ozdabiamy owocami kandyzowanymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz