niedziela, 3 kwietnia 2016

Ciasto Wuzetka

Smakowite, dobrze znane ciasto z długoletnią tradycją. Doskonałe na domowe imprezy. Polecam






Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g masła
2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki kakao
3 jaja
6 łyżeczek dżemu (ja dałam truskawkowy) + 2 łyżki do posmarowania spodu ciasta
2 szklanki jogurtu naturalnego

Masa:

400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny

Polewa:

czekolada mleczna
łyżeczka masła
3 łyżki mleka



Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z kakao, cukrem i cukrem waniliowym. Do masy kolejno wbijamy jaja, wsypujemy partiami mąkę, cały czas ucierając. Dodajemy dżem i jogurt i dokładnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy 1 godzinę lub trochę dłużej w 190 stopniach. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej zostawić je na całą noc) i przecinamy na dwie części. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i żelatyną.
Na jednej części ciasta rozsmarowujemy dżem, nakładamy masę (zostawiając ok. 3 łyżek bitej śmietany do dekoracji Wuzetki), przykrywamy drugą częścią ciasta. Czekoladę rozpuszczamy na parze z masłem i mlekiem. Polewamy nią ciasto i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia polewy, przed podaniem dekorujemy Wuzetkę bitą śmietaną i owocami. Smacznego!

4 komentarze: