piątek, 1 maja 2015

Drożdżówki z dżemem i kruszonką

Pyszne  drożdżówki w sam raz na majówkowe wyprawy. Polecam






Składniki:

ciasto drożdżowe:
25 dag mąki
1/4 kostki drożdży
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki letniego mleka
5 dag rozpuszczonego masła
1/2 opakowania cukru wanilinowego
2 żółtka
szczypta soli

kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru

nadzienie:
dowolny dżem

glazura:
roztrzepane jajko do posmarowania

Sposób wykonania:

Do miski z ciepłym mlekiem, wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i łyżką mąki, mieszamy i zostawiamy rozczyn pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.20 minut. Mąkę oraz szczyptę soli przesiewamy do miski, w oddzielnym naczyniu ucieramy pozostały cukier i cukier wanilinowy z żółtkami do białości. Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki razem z masą żółtkową, mieszamy łyżką, wlewamy roztopione masło, mieszamy. Ciasto wykładamy na blat podsypujemy mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy do miski i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, formujemy kule mi wyszło 9 małych kul, rozpłaszczamy na placek, w każdym odciskamy dziurkę np. szklaneczką, do środka każdej dziurki wkładamy łyżeczkę dżemu i posypujemy kruszonką (aby zrobić kruszonkę: do miski z mąką i cukrem, siekamy masło rozcieramy palcami tworząc kruszonkę). Tak przygotowane drożdżówki zostawiamy na blaszce na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok.30 minut w 200 stopniach. Smacznego!

Majówkowe krajobrazy:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz