czwartek, 5 kwietnia 2012

Serowiec

Nadrabiając zaległości w publikacji postów, dziś zamieszczam drugi wpis. Polecam upieczenie ciasta o nazwie serowiec ( przepis pochodzi z jednego z wydań specjalnych gazetki "Przyślij przepis", autorką jest Pani Małgorzata Żmijewska ). Do przepisu wprowadziłam swoje drobne modyfikacje.


Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny

Masa serowa:

4 serki homogenizowane (waniliowe)
4 jaja
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
1/2 kostki margaryny

Masa budyniowa:

2 budynie czekoladowe
1 litr mleka
5 łyżek cukru



Sposób wykonania:

Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą . Budynie z cukrem gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu ( 2 budynie mieszamy na zimno w szklance mleka, resztę mleka zagotowujemy, do wrzącego mleka wlewamy rozpuszczone budynie,  mieszamy a następnie zdejmujemy z ognia ). Gorący budyń wylewamy na ciasto i studzimy. Aby zrobić masę serową, ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy budyń śmietankowy w proszku oraz żółtka i serki. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową.Wszystko wykładamy na ostudzoną masę budyniową i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Znakomity serowiec o kilku smacznych warstwach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Dominiko,
    Dziękuję Ci Arven,
    Pozdrawiam świątecznie dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń