Przedstawiam dziś na blogu pyszne kotleciki z kaszy manny. Przepis znalazłam kiedyś w jednym z numerów gazety pt. „Pani domu”. Od tej pory robię je dość często:). Zachęcam wszystkich do wypróbowania i życzę Smacznego!
Składniki:
szklanka kaszy manny
2 szklanki wody
2 kostki bulionu warzywnego
8 dag żółtego sera
1 jajko
2 łyżki pietruszki / koperku lub szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia*. Zmniejszamy gaz i małymi partiami wrzucamy kaszę manną, nie zapominając o ciągłym mieszaniu wywaru. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej kaszy wbijamy jajko, dodajemy zieleninę i starty na drobnej tarce żółty ser. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy kotleciki.
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Smacznego!
* Jeśli mamy w domu rosół np. z poprzedniego dnia to możemy zamiast używania kostek bulionowych wykorzystać rosół, będzie zdrowiej.:)
Podoba mi się ten przepis. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZachęcam serdecznie do wypróbowania:). Pozdrawiam
Usuń