niedziela, 18 grudnia 2011

Herbatnikowe trufle z bakaliami

Kolejna propozycja na świąteczny smakołyk. Trufle są łatwe do przygotowania, masa jest dość zwarta, ale plastyczna, poza tym trufle ładnie się prezentują i co najważniejsze bardzo dobrze smakują. Z podanej porcji wychodzi ok. 25 trufli.


Składniki:

30 dag masła
15 dag cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
5 dag rodzynków
5 dag posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki kakao
2 paczki herbatników petit beurre (duże paczki)
8 łyżek wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Do masy dodajemy zmielone na wiór herbatniki, kakao, bakalie i 6 łyżek wiórek kokosowych. Z masy formujemy kulki, obtaczamy je w reszcie wiórek kokosowych i wkładamy na 3 godziny do lodówki, aby lekko stwardniały. Życzę Wszystkim Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz