niedziela, 16 października 2011

Babka

Dobra babka nie jest zła:). Ta, którą dziś proponuję jest moją ulubioną. Przepis znalazłam dawno temu w internecie, już nie pamiętam dokładnie gdzie, ale pewne jest to, że wykorzystuję go tak często jak mam ochotę na coś słodkiego. Bardzo dobrze smakuje sama lub z jakimś dżemem, oczywiście domowej roboty:). Życzę Smacznego:)







Składniki:

1 szklanka mąki
4 jaja
1/2 szklanki cukru
7 łyżek oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
aromat cytrynowy

Sposób wykonania:

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę ( można ubijać mikserem ). Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 195 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz