Sezon na jabłka w pełni, właśnie teraz jabłka smakują najlepiej. Nastał więc odpowiedni czas, aby upiec pyszną szarlotkę na kruchym cieście, pachnącą cynamonem, posypaną cukrem pudrem. Ciasto bardzo ładnie wyrasta. Korzystałam już z tego przepisu, teraz go lekko zmodyfikowałam. Polecam.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła roślinnego
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka jaj (białka zostawiamy, użyjemy ich do ubicia piany)
Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek antonówek
kilka łyżek wody
cukier wanilinowy
łyżka cynamonu
2 łyżki cukru pudru do ubicia piany z białek
Sposób wykonania:
Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane schłodzone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Wyrabiany gładkie ciasto, które formujemy w
kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut do
schłodzenia. W tym czasie jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o
dużych oczkach, wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą, wsypujemy
cukier wanilinowy, cynamon i dusimy cały czas mieszając, aż jabłka będą wysmażone. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, na blachę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, wykładamy połowę ciasta, nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy ostudzone wysmażone jabłka, a na jabłka ubitą pianę z białek, przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta (ciasto jest kruche i delikatne, więc robimy to ostrożnie). Szarlotkę wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz