Składniki:
pierś z kurczaka
100 g naturalnego tofu
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
sos:
3 łyżki pasty tamaryndowej
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki brązowego cukru
dodatkowo:
szczypta chilli w płatkach
garść podprażonych orzechów nerkowca
szczypiorek
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i
kroimy w kostkę, podobnie tofu. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę a szczypior w paseczki. Do
miseczki wlewamy składniki sosu i mieszamy. W woku rozgrzewamy sporą ilość oleju, wrzucamy tofu
(powinno smażyć się w dość głębokim tłuszczu). Smażymy tofu do
czasu, aż będzie złote i wyławiamy łyżką cedzakową do odsączenia. Makaron
przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
Na pozostałym w woku oleju, podsmażamy cebulę i czosnek. Odsuwamy wszystko na bok i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Podsmażamy go dokładnie z każdej strony dodając w międzyczasie trochę sosu. Chwilę smażymy, odgarniamy kurczaka i cebulę z czosnkiem na bok, a na środek wbijamy jajka, gdy się zetną, mieszamy je z pozostałymi składnikami. Dodajemy tofu i makaron. Mieszamy i wlewamy resztę sosu. Podsmażamy razem przez kilka minut, często mieszając, aż smaki się przegryzą. Pod koniec wrzucamy szczypior, orzeszki i chilli, całość dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Smacznego!
Na pozostałym w woku oleju, podsmażamy cebulę i czosnek. Odsuwamy wszystko na bok i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Podsmażamy go dokładnie z każdej strony dodając w międzyczasie trochę sosu. Chwilę smażymy, odgarniamy kurczaka i cebulę z czosnkiem na bok, a na środek wbijamy jajka, gdy się zetną, mieszamy je z pozostałymi składnikami. Dodajemy tofu i makaron. Mieszamy i wlewamy resztę sosu. Podsmażamy razem przez kilka minut, często mieszając, aż smaki się przegryzą. Pod koniec wrzucamy szczypior, orzeszki i chilli, całość dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Smacznego!
Smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuń