niedziela, 31 grudnia 2017

Pizza domowa

Życząc wszystkim wspaniałej końcówki roku 2017 i samych wspaniałości w Nowym Roku 2018, zapraszam na domową pizze. Lekko zmodyfikowany przepis na ciasto pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com
Moje dodatki do pizzy to szynka, kiełbasa, kukurydza, papryka, pieczarki i cebula. Smacznego!


 Składniki:

ciasto na pizze:
 
25 g drożdży świeżych
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżka cukru
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli

nadzienie: 

20 dag szynki
20 dag kiełbasy
puszka kukurydzy
papryka czerwona
35 dag pieczarek
czerwona cebula
25 dag sera żółtego
mały koncentrat pomidorowy
olej do smażenia pieczarek z cebulą, szynki i kiełbasy




Sposób wykonania:
 
Mąkę przesiewamy, ze świeżych drożdży robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru, dokładnie mieszamy, dodajemy 1/4 szklanki letniej wody i 3 łyżki mąki (wodę i mąkę ujmujemy z przepisu podstawowego) całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce w kuchni na 20 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny. W oczekiwaniu na ciasto przygotowujemy składniki do nadzienia: pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy wraz z pokrojoną drobno cebulą na patelni aż do zarumienienia. Paprykę kroimy w drobną kostkę i odstawiamy, szynkę i kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni, wszystko odstawiamy do przestudzenia. Blachy do pizzy smarujemy olejem (dodatkowym). Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy i dzielimy na zgrabne pizze (z tego przepisu wyszły mi dwie okrągłe pizze wielkości blaszki tortowej i jedna duża pizza na blaszce z piekarnika). Pizze smarujemy koncentratem pomidorowym, najpierw układamy podsmażoną szynkę i kiełbasę, następnie pieczarki z cebulą, paprykę, kukurydzę i posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem. Pizze wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut nagrzanego do 200 stopni lub nieco wyższej. Jak piekarnik ma tendencję do zbyt szybkiego palenia, wkładamy na krócej, sprawdzamy czy pizza jest już gotowa. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz