niedziela, 28 czerwca 2015

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Bardzo lubię bezmięsne kotlety. Pokazywałam już na blogu kotlety z kaszy manny, hamburgery wegetariańskie, kotlety z kaszy jaglanej a teraz przyszła pora na kotlety z kaszy gryczanej. Te zdrowe kotleciki, polecam każdemu. Smacznego!



Składniki:

2 woreczki kaszy gryczanej
250 g tłustego twarogu
cebula
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
natka pietruszki

Sposób wykonania:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Twaróg kruszymy i dodajemy do przestudzonej kaszy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy do twarogu i kaszy. Całość dokładnie mieszamy. Do masy wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron. Jeśli kotlety nie są zbyt zwarte, do masy można dorzucić trochę tartej bułki, jednak tłusty twaróg powinien dobrze związać masę. Można także masę lekko zblenderować, aby była bardziej zwarta, ja tego nie robiłam.

6 komentarzy:

  1. Ooo, to hreczniaki! Ogromnie je lubimy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak:), w moim Lublinie jada się też pierogi z takim nadzieniem. Pozdrawiam Raindrop

      Usuń
    2. O pierogach nie wiedziałam, brzmi to świetnie. Będę musiała wypróbować, gdy "najdzie mnie" na pierogi. Dziękuję za bardzo ciekawą informację! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    3. Polecam gorąco Raindrop, pozdrawiam:)

      Usuń
  2. mniam mniam! jak smacznie wyglądają :) wpadam na kilka! :D

    OdpowiedzUsuń