Dzisiaj pyszne curry z czerwonej soczewicy, zdrowo i kolorowo. Smacznego!
Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
puszka rozdrobnionych pomidorów w zalewie
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanego koperku
przyprawy: słodka czerwona papryka, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne, sól
Sposób wykonania:
Soczewicę płuczemy i odsączamy na sitku. Wrzucamy do garnka zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę czyli ok. 15 minut. (w czasie gotowania lepiej wody nie solić, bo soczewica stwardnieje). Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko lekko podsmażamy na patelni. Pomidory z puszki przekładamy do garnka, wrzucamy podsmażoną paprykę, cebulę i czosnek, wrzucamy ugotowaną soczewicę, koperek i przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Podajemy z chlebem.
i pożywnie!
OdpowiedzUsuńDokładnie Madziu, pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuń