środa, 24 grudnia 2014

Ryba po grecku

Pyszna świąteczna rybka. Smacznego!






Składniki:

 filety rybne (dowolny rodzaj ryby)
1 kg marchewek
0,5 kg pietruszki (korzeń)
3 małe selery
koncentrat pomidorowy
natka pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
mąka,olej i przyprawa do smażenia ryby

Sposób wykonania:

Poporcjowaną rybę posypujemy przyprawą, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na oleju. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej wrzucamy partiami warzywa, dorzucamy liść i ziele i dusimy pod przykryciem często mieszając aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki, wrzucamy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Do warzyw przekładamy usmażoną rybę i delikatnie mieszamy. Chwilę zostawiamy na gazie a następnie wyłączamy. Rybę po grecku można spożywać na ciepło jak i na zimno. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz