Po pierniczkach nadeszła pora na świąteczny keks pysznie nadziany bakaliami. Prawdziwa gratka dla wielbicieli świątecznych wypieków. Gorąco wszystkim polecam i życzę Smacznego. Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych.
Składniki:
1/2 kostki masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
5 łyżek mleka
torebka cukru wanilinowego
szczypta soli
bakalie (rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa)
rozdrobnione orzechy laskowe
lukier
trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej do posypania
Sposób wykonania:
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym i z żółtkami. Dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy powoli do utartych żółtek z mąką i delikatnie mieszamy.
Bakalie drobno kroimy i razem z orzechami obtaczamy w mące. Wsypujemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Keks po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!
Mmm, kuszący :)
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam Gin.
Usuń