sobota, 9 lutego 2013

Murzynek

Murzynek to jedno z najszybszych i najprostszych ciast. Idealne na niespodziewane sytuacje typu: wizyta gości lub na szybkie zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Polecam i Życzę Smacznego. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu:)



Składniki:

szklanka mąki
kostka margaryny
szklanka cukru
3 jaja
2 łyżki mleka
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki wody


Sposób wykonania:
 
Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewamy, dokładnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia się składników, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 2 minuty, cały czas mieszając. Odlewamy pół szklanki masy na polewę do Murzynka. Pozostałą masę studzimy a następnie dodajemy mleko, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą kakaową. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Poczciwa i pyszna łasuchowa klasyka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Droczilko, zgadzam się. Dziękuję za komentarz i wizytę na blogu.

      Usuń
  2. jakie rozmiary blaszki musi byc na murzyneczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Ja piekę w formie typu tortownica z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm. Murzynek nieźle wyrasta, więc forma musi być dość głęboka. Życzę udanego pieczenia:)

      Usuń