Murzynek to jedno z najszybszych i najprostszych ciast. Idealne na niespodziewane sytuacje typu: wizyta gości lub na szybkie zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Polecam i Życzę Smacznego. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu:)
Składniki:
szklanka mąki
kostka margaryny
szklanka cukru
3 jaja
2 łyżki mleka
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki wody
Sposób wykonania:
Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewamy, dokładnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia się składników, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 2 minuty, cały czas mieszając. Odlewamy pół szklanki masy na polewę do Murzynka. Pozostałą masę studzimy a następnie dodajemy mleko, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą kakaową. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Smacznego!
Poczciwa i pyszna łasuchowa klasyka!
OdpowiedzUsuńO tak Droczilko, zgadzam się. Dziękuję za komentarz i wizytę na blogu.
Usuńjakie rozmiary blaszki musi byc na murzyneczka
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńJa piekę w formie typu tortownica z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm. Murzynek nieźle wyrasta, więc forma musi być dość głęboka. Życzę udanego pieczenia:)