środa, 26 grudnia 2012

Ciasteczka z oczkiem

Kolejny przepis na drobną słodkość. Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta za grosik". Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciasteczek.



Składniki:

50 dag mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru  pudru
25 dag masła
2 jaja
3 łyżki kwaśnej śmietany
15 dag gęstego dżemu/marmolady (u mnie dżem śliwka w czekoladzie)
szczypta soli

Sposób wykonania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Na wierzch strugamy schłodzone masło i siekamy z mąką. Dodajemy jaja, śmietanę z solą i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkujemy je na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy parzystą ilość ciastek. W połowie ciasteczek wycinamy mniejszą foremką dziurkę. Ciasteczka bez dziurek układamy na posmarowanych masłem blachach, smarujemy je dżemem a na wierzchu kładziemy ciastka z dziurką i lekko dociskamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni aż się zezłocą. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

2 komentarze: