sobota, 9 czerwca 2012

Makaron ze szpinakiem

Dzisiaj przedstawiam prosty przepis na szybkie i smakowite danie obiadowe. Jestem wielką wielbicielką szpinaku, dlatego uprawiam go w swoim ogródku warzywnym. W sezonie można go kupić po bardzo atrakcyjnej cenie i przyrządzić jakieś pyszności, a zimą skorzystać z mrożonego.




Składniki:

świeży szpinak ( u mnie ok. 0.5 kg )
30 dag makaronu ( świderki, rurki )
mała słodka śmietanka 30-proc.
4 ząbki czosnku
opakowanie sera mozzarella
parmezan lub inny tarty ser ( do posypania )




Sposób wykonania:

Szpinak myjemy, kroimy i podduszamy na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do podduszonego szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy słodką śmietankę, mieszamy i dusimy kilka minut na małym ogniu. Mozzarellę kroimy w plastry, dodajemy do szpinaku i mieszamy aż ser się rozpuści. Do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, wszystko dokładnie mieszamy, wierzch posypujemy startym parmezanem. Życzę Smacznego!



2 komentarze: