poniedziałek, 1 maja 2017

Biszkopt z masą budyniową i kajmakiem

Pyszne ciasto biszkoptowe przekładane masą budyniową, idealne na majówkę, polecam! Przepis pochodzi z gazetki: Moja kuchnia:"Ciasta na każdy dzień".


Składniki:

biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu

masa budyniowa:

1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
125 g masła
2 łyżki cukru

dodatkowo:

pół puszki kajmaku
pół słoika dżemu
małą filiżanka mocnego naparu z herbaty
posypka czekoladowa
bita śmietana do dekoracji



Sposób wykonania:

Jajka miksujemy z cukrem, przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Dodajemy kakao i cynamon i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki i pieczemy ok.40 minut w 170 stopniach.
W międzyczasie budyń gotujemy na mleku z cukrem, po ostudzeniu dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Ciasto wyjmujemy z blaszki, studzimy i kroimy na dwie części. Spód nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, nakładamy gęstą masę budyniową, przykrywamy  drugim "suchym" płatem ciasta, wierzch smarujemy kajmakiem, posypujemy posypką i wstawiamy do lodówki do stężenia, przed podaniem ciasto dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Mniam, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co ten proszek do pieczenia i do tego w takiej ilości?😖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dwie łyżeczki proszku do pieczenia, to nie jest jakaś ogromna ilość:)

      Usuń
  3. Do biszkoptu, ciasto musi wyrosnąć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na jaką blaszkę jest biszkopt, proszę o wymiary. 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam w takiej 30x24, żeby ciasto było wyższe.

      Usuń