Składniki:
biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
masa budyniowa:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
125 g masła
2 łyżki cukru
dodatkowo:
pół puszki kajmaku
pół słoika dżemu
małą filiżanka mocnego naparu z herbaty
posypka czekoladowa
bita śmietana do dekoracji
Sposób wykonania:
Jajka miksujemy z cukrem, przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Dodajemy kakao i cynamon i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki i pieczemy ok.40 minut w 170 stopniach.
W międzyczasie budyń gotujemy na mleku z cukrem, po ostudzeniu dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Ciasto wyjmujemy z blaszki, studzimy i kroimy na dwie części. Spód nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, nakładamy gęstą masę budyniową, przykrywamy drugim "suchym" płatem ciasta, wierzch smarujemy kajmakiem, posypujemy posypką i wstawiamy do lodówki do stężenia, przed podaniem ciasto dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego!
Mniam, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPolecam Gin:)
UsuńPo co ten proszek do pieczenia i do tego w takiej ilości?😖
OdpowiedzUsuńA dwie łyżeczki proszku do pieczenia, to nie jest jakaś ogromna ilość:)
UsuńDo biszkoptu, ciasto musi wyrosnąć:)
OdpowiedzUsuńNa jaką blaszkę jest biszkopt, proszę o wymiary. 🙂
OdpowiedzUsuńJa robiłam w takiej 30x24, żeby ciasto było wyższe.
Usuń