Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 jajka
1/4 szklanki kakao lub więcej jak chcemy mniej słodki wypiek
3 łyżki oleju
1/2 szklanki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
płatki migdałowe, cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Kaszę gotujemy do miękkości (pamiętając o uprzednim wypłukaniu kaszy, którą trzeba pozbawić goryczy). Ostudzoną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy jajka, olej, kakao, miód, proszek do pieczenia oraz mleko/jogurt. Całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy na blachę, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 ºC. Po upieczeniu i delikatnym przestudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Próbowałam już wielu "ozdrowionych" brownie ale nigdy w tej kaszowej wersji. Dlatego zachowuję przepis! Będę piec!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę dobre:)
UsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kraino Sosny:)
Usuń