Tradycyjna sałatka jarzynowa jest klasykiem goszczącym na naszych stołach podczas różnych świąt i uroczystości. Podawałam ją podczas moich niedawnych urodzin i pomimo jej prostoty była nie mniej popularna niż inne zaserwowane dania:). Choć sałatka jest tradycyjna, zauważyłam, że nie wszyscy robią ją z takimi samymi składnikami. Dokładnej ilości składników nie podaję, bo jak wszystkie sałatki robię na tzw.oko:). Smacznego!
Składniki:
jajka
marchew
zielony groszek mrożony
ziemniaki
jabłka (do smaku)
czerwona fasola w puszce
ogórki kiszone
majonez
musztarda
natka pietruszki (do przybrania)
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojoną w kostkę marchew i mrożony groszek gotujemy w jednym garnku a ziemniaki w mundurkach w drugim. Warzywa gotujemy do miękkości i studzimy. Jabłka i ogórki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki: jajka, marchew z groszkiem, ziemniaki, odcedzoną fasolę, ogórki i jabłka wrzucamy do dużej miski, solimy i pieprzymy, mieszamy, dodajemy majonez wymieszany z łyżeczką musztardy i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników, ozdabiamy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Polecam wersję z dużą ilością jabłek-najlepsze do tego są Ligole.
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiła z 3 dużymi jabłkami i sałatka była fenomenalna.
Z tym, że dałam ogórki konserwowe, ale do kiszonych jabłka też pasują.
I podobnie jak Ty nie dodaję do warzywnej cebuli czy pora i groszek też daję mrożony bo jest znacznie lepszy niż ten z puszek do tego daje ładny kolor sałatce:).
Dziękuję za rady:) ja zawsze jabłka daję raczej dla smaku, ale z większą ilością też pewnie sałatka byłaby pyszna. Rzeczywiście groszek mrożony jest lepszy, i kolor i smak nie taki jak przy groszku z puszki. Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńKlasyk obecny na stole przede wszystkim w Święta. :) Pycha!
OdpowiedzUsuńZgadza się szefowo kuchni:). Pozdrawiam:)
Usuń