sobota, 22 czerwca 2013

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Prosty i szybki sposób na wykorzystanie świeżego szpinaku. Pomysł na nadzienie zaczerpnięty z gazety "Naj". Polecam i życzę Smacznego.



Sposób wykonania:

gotowy płat ciasta francuskiego
50 dag młodego świeżego szpinaku
20 dag sera pleśniowego np.roquefort
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 jaja
mała cebula
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa



Sposób wykonania:

Cebulę szklimy na maśle, dodajemy przebrany i opłukany szpinak. Ser pleśniowy kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Śmietanę łączymy z jajkami i wlewamy do szpinaku. Wszystko dokładnie mieszamy i mocno podgrzewamy. Masę przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowanej masłem blaszce, rozkładamy płat ciasta francuskiego, ciasto nakłuwamy widelcem.
Nadzienie rozsmarowujemy na przygotowanym spodzie z cista francuskiego, tartę pieczemy od 35 do 40 minut w 180 stopniach.

7 komentarzy:

  1. Ze szpinakiem zjem wszystko :)Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam miłośniczki szpinaku:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny pyszny pomysł na wykorzystanie szpinaku, kupiłam dziś w lidlu ciasto w wersji light, będzie okazja wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcam Aniu do wypróbowania przepisu, danie jest szybkie i pyszne:).

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka tarta jest jedną z moich ulubionych, pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest nas dwie Rain.drop:), ja też zaliczam tartę szpinakową do ulubionych. Serdeczności:)

    OdpowiedzUsuń