niedziela, 18 września 2011

Kluseczki z kaszy kukurydzianej

Podaję dzisiaj przepis na proste, ale bardzo smaczne kluseczki z kaszki kukurydzianej.
Ich niewątpliwą zaletą jest szybkość wykonania, dostępność składników oraz to, że pasują niemal do wszystkiego (warzyw, ryb i mięsa). Jeśli znudziły się wam tradycyjne ziemniaki podawane do obiadu, wypróbujcie przepis na te kluseczki. Masa jest dość zwarta, więc nie wymaga długiego gotowania, wystarczą już 2 minuty. Zatem życzę smacznego:)


Składniki:

szklanka kaszy kukurydzianej
0,5 litra wrzątku
2 jaja
łyżka suszonego koperku
10 dag pokrojonej szynki
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Szklankę kaszki kukurydzianej wsypujemy do 0,5 litra wrzątku. Gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie przekładamy kaszę do miski, rozdrabniamy widelcem, wbijamy dwa jajka, wsypujemy koperek i pokrojoną w kostkę szynkę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Łyżką maczaną we wrzątku wkładamy kluseczki do gotującej się wody. Wyjmujemy na wysmarowany masłem półmisek, po 2 minutach od wypłynięcia.

4 komentarze:

  1. Wow, nie robiłam nigdy takich kluseczek. Całkiem ciekawy pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować shaday, zachęcam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja już jadłam! bez szynki z drobiowym sosem Wspaniałe polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się Ineczko 50, że kluseczki Ci smakowały:) pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń