niedziela, 31 lipca 2016

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Polecam






Składniki:

1 spora cukinia
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
15 dag mięsa mielonego
cebula
ząbek czosnku
pół pomidora
4 plasterki sera żółtego
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
przyprawy:
curry
słodka mielona papryka
pieprz
sól

Sposób wykonania:

Cukinię przekrawamy na pół, delikatnie wydrążamy środek. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na oleju, dorzucamy mięso mielone  przyprawione curry, papryką, pieprzem i solą i smażymy na złoto. Dorzucamy koperek i natkę, ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy, smażymy ok. 5 minut. Przygotowanym farszem napełniamy cukinie, na wierzchu kładziemy pokrojone pomidory i ser. Wkładamy do piekarnika, przykrywamy folią i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Smacznego!

wtorek, 26 lipca 2016

Jaglanka z owocami

Kolejna jaglana propozycja, którą można zjeść ze smakiem na ciepłe śniadanie w domu lub w pracy. Gorąco polecam.






Składniki:

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego migdałowego)
3 daktyle
pół jabłka
morela
kilka malin



Sposób wykonania:

Suchą kaszę wsypujemy do garnka o grubym dnie, prażymy do momentu, aż zacznie się z niej wydobywać lekko orzechowy zapach, delikatnie wlewamy mleko i gotujemy kaszę (nie mieszając!) aż wchłonie mleko czyli ok.10-15 minut, odstawiamy i przykrywamy pokrywką*. Daktyle kroimy na drobne kawałki dodajemy do ciepłej kaszy, aby nadać jej słodyczy, owoce kroimy i układamy na kaszy. Smacznego!

*Kaszę prażymy aby pozbawić ją goryczy, można także po uprażeniu, zalać ją jeszcze wrzącą wodą lekko ponad poziom kaszy i wypłukać, odlać wodę i dopiero wtedy zalewać mlekiem, niektórzy polecają także zalewać kaszę wrzącymi płynami.


poniedziałek, 25 lipca 2016

Koktajl jaglany z borówkami i kurkumą

Już jakiś czas temu kupiłam książkę Pana Marka Zaremby pt."Jaglany Detoks". Książka jest ciekawa i zawiera wiele cennych wskazówek dotyczących zdrowego, leczniczego żywienia. Coraz częściej zapadamy na wszelkie choroby i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pan Marek przekonuje, że kasza jaglana pozwoli oczyścić nasz zakwaszony organizm i skieruje nas na drogę ku zdrowiu.
Wykonałam z przepisów Pana Marka, koktajl jaglany z borówkami i kurkumą. Koktajl bardzo mi smakował, zamierzam także wykorzystać inne przepisy z książki Pana Marka, polecam także jego stronę internetową http://gotujzdrowo.com ,na którą zaglądam i z której czerpię inspirację do zdrowego gotowania.



Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki borówek
3 daktyle bez pestek
4-6 migdałów
1 szklanka wody mineralnej lub mleka migdałowego
½ łyżeczki kurkumy
listki świeżej mięty



Sposób przygotowania:

Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z pozostałymi składnikami na gładki krem.Dodajemy kurkumę, świeże borówki i dekorujemy listkami mięty. Smacznego!