czwartek, 23 czerwca 2016

Letni obiad-propozycje

W lecie chętniej jadamy potrawy lekkie i nie wymagające długiego stania w kuchni. To czas ziemniaków z kefirem, mizerii, sadzonego jajka. Także i u mnie dwa pomysły na letnie obiady:
wersja I: młode ziemniaki posypane koperkiem, pierś z kurczaka panierowana w płatkach owsianych i pomidory z ogórkiem i jogurtem naturalnym,
wersja II: pieczone ziemniaczki z ziołami, pierś z kurczaka w marynacie z ziół i surówka z białej kapusty z marchewką. Smacznego!

Wersja I


Wersja II

niedziela, 19 czerwca 2016

Pudding chia z musem bananowym i truskawkowym

Na blogach wszędzie królują puddingi z chia. Ja także kupiłam nasionka chia i postanowiłam je wypróbować. Pudding wyszedł bardzo smaczny, szałwia hiszpańska jest także zdrowa, więc łączymy przyjemne z pożytecznym.



Składniki:

6 łyżek chia
szklanka mleka
garść truskawek
banan



Sposób wykonania:

Nasionka chia wsypujemy do głębokiego naczynia, zalewamy mlekiem, odstawiamy na kilka godzin, parokrotnie mieszając podczas pierwszych 30 minut, aby nasionka się nie zbryliły. Banana i truskawki miksujemy (oddzielnie). Pudding przekładamy do wysokich szklaneczek, wierzch polewamy musami bananowym i truskawkowym, można też zrobić warstwy: (czyli np. dwie łyżki puddingu, musy, kolejne 2 łyżki i tak do wyczerpania składników). Wychodzą dwie solidne porcje. Smacznego!

sobota, 18 czerwca 2016

Ciasto Cielaczek

Pyszne ciasto czekoladowe z serem, doskonałe do kawy czy herbaty. Wyglądem przypomina małego plamiastego cielaczka stąd ta nazwa. Przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi z tej strony internetowej: http://zcukrempudrem.blogspot.com.






Składniki:

ciasto ciemne:

2 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
szklanka mleka
2 jaja
3 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

0,5 kg mielonego twarogu półtłustego
100 g masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka budyniu śmietankowego
szczypta soli



Sposób wykonania:

Składniki na ciasto ciemne miksujemy i odstawiamy. W drugiej misce mielony twaróg ubijamy z masłem na gładką masę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do sera z masłem, wrzucamy budyń i dokładnie miksujemy. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy do masy serowo-żółtkowej i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę ciemną, łyżką kładziemy kleksy masy serowej, tworząc łatki cielaczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Smacznego!